Страхи І Помилки Самотньої Матері

Опубликованно: 15/12/2010 |Комментарии: 0 |

Кожна жінка має право на взаємну любов, особисте щастя і міцну сім'ю. Кожна жінка мріє про це. Але, на жаль, не все в житті складається так, як хочеться і не кожна доля нагадує любовний роман із щасливим хепі-ендом. На жаль нерідко відносини закінчуються розривом і розставанням, а жінка залишається на руках з дитиною чи двома. Відтепер вона мати-одиначка з усіма наслідками, що випливають із цього статусу. І багато хто вважає, що це все - кінець.

Чого боїться самотня мати? Які помилки вона робить і чи можливо їх уникнути?

Чого боїться самотня мати?

Для початку я хочу, щоб Ви запам'ятали раз і назавжди, що одинока мама - це ще не погана мама, а неповна сім'я - це не нещаслива родина. Є тисячі прикладів того, що у звичайній родині, що складається з тата, мами і дитя - вихованням і турботою займається тільки один батько, і найчастіше це - мама. І все в цій сім'ї глибоко нещасні: мама - з-за інфантильності чоловіка, тато - з-за відсутності свободи і неможливості жити так, як хочеться, дитина - з-за сварок і нещастя батьків.

Так може, стати самотньою мамою - це не так вже й погано? Для багатьох нещасних жінок розлучення - це єдиний вихід з ситуації, що склалася (відсутність любові, приниження, образи, побої та ін) і можливість стати щасливою. Людям властиво робити помилки. Багато хто з нас кажуть «не ті слова», входять в «не ті двері», вибирають «не ту людину».

Головне - не зупинятися, важливо - йти далі. Ніхто не говорить, що буде легко. Минуле не зміниш, але ось щасливе майбутнє для себе і дитини - побудувати можна. Кожен має право на другий шанс!

Помилки самотньої матері

Ті жінки, які виховують дитину самотужки, не з чуток знають, яким викликом є материнство. І саме у них, у самотніх матерів, спостерігається тенденція до надмірної турботи про дітей. А відбувається це через втрату самооцінки і життєвого орієнтира. Вони забувають про себе і свої потреби. І роблять величезну помилку.

Типові помилки одиноких матерів

Цілком і повністю присвячують себе дитині

З одного боку - це не погано, але з іншого - виникає велика ймовірність того, що матері, віддали все своє життя без залишку дитині, геть «прилипають» до нього і не реалізують себе як особистість. Їм важко відпускати подорослішали чадо в самостійне життя. У них часто завищені вимоги до своїх дітей. Вони ніби намагаються реалізувати свої нездійснені мрії через дитини, тим самим програмуючи його і позбавляючи право вибору.

Так, дитина - найважливіше і головне в житті, але необхідно пам'ятати і про себе. І стосується це як зовнішності, так і емоцій.

Відчувають безмірне почуття провини

Дуже часто самотні мами вважають себе винуватими в розлученні і в тому, що вони «позбавили» дитини батька. Незалежно від причин розриву стосунків з батьком дитини, вони звинувачують саме себе. Адже це вони зважилися на розлучення, це через них дитина росте без тата в «неповноцінною» сім'ї. Брак грошей змушує їх працювати цілодобово і приділяти дитині менше часу, ніж хотілося б. Тому у вільний від заробітку грошей час вони боятися залишити його навіть на кілька хвилин, не дозволяють собі відпочивати і приділяти час на особисті потреби. І так все життя - почуття провини і жалю, що проявляються в самопожертві.

Жінкам природою закладено жертвувати багато чим заради дитини, але ж все має бути в межах розумного і ні до кого не приносити ніякої шкоди. Зовсім не обов'язково кожну секундочку свого життя присвячувати тільки дітю. Адже мама-мученніца, схильна до недоречним жертвам собою і своїми інтересами, подає йому, скажімо так, не дуже хороший приклад. Не потрібно позбавляти себе перспективи особистого життя і свободи. Не варто визнавати за собою право лише на роль матері-одиначки.

Зводять процес виховання дитини до задоволення тільки його матеріальних потреб

Не сперечаюся, це цілком природне і закономірне бажання, але не варто забувати і про духовний бік. Дбаючи лише про те, як нагодувати і одягнути дитину, Ви можете пропустити не менш важливі моменти: виховання в ньому чуйності, доброти, відповідальності, любові і т.д.

Просто частіше розмовляйте з ним, пестіть, даруйте тепло і ніжність в дотиках, словах і поглядах. А якщо і будуть деякі фінансові труднощі, то зробіть все, щоб це жодним чином не торкнулося дитини і ваших взаємин. Ніколи не сумнівайтеся в тому, що Ви виховуєте особистість і людину тільки тому, що виховуєте його на самоті. Вкладайте в дитини любов, турботу, доброту й увагу. Адже це найвигідніше Ваше вкладення:) - через роки Ви отримаєте чималі відсотки у вигляді вдячного сина і люблячою турботливою дочки.

Обмежують своє коло спілкування лише дитиною і ставлять хрест на особистому житті

Як правило, самотні матусі впевнені, що їхні зустрічі і спілкування з друзями, а вже тим більше побачення з чоловіком не принесе дитині радості, і змусять його страждати. Але це неправильно! Навпаки, щаслива мама, задоволена життям, принесе радість і своєму малюкові. Не варто відгороджувати себе від оточуючих. Потрібно намагатися ходити куди-небудь без дитини, зустрічатися з друзями, призначати побачення і робити це все заради себе коханої. Адже спілкування з іншими людьми, в тому числі (а може і особливо) з чоловіками, принесе Вам радість, змусить відволіктися від насущних проблем, подарує щастя. А щаслива мама зробить щасливим і дитини.

Тому ні в якому разі не пригнічуйте в собі бажання спертися на чоловіче плече - це природна і зрозуміла потреба - відчувати турботу коханого. Не можна відмовлятися від усього цього в ім'я материнства. Бути може нове знайомство, і новий чоловік принесуть користь Вашої маленької сім'ї. Наприклад, обов'язки, які раніше виконувалися тільки однією людиною, можна тепер розділити на двох. А дитина завдяки спілкуванню з маминим чоловіком отримає новий досвід і знання.

Не приймають свою самотність

Це інша крайність, властива деяким одиноким матерям. Вони, не відновившись морально і фізично від минулих відносин, поспішають вступити в нові. Дуже часто в подібних ситуаціях дітей залишають на бабусь-дідусів. А це не може не позначитися на них. Тому, настільки важливо знайти необхідний баланс між своїми потребами і потребами малюка.

Завжди пам'ятайте, що тільки сильні жінки здатні самостійно ростити малюка. Не бійтеся перешкод і проблем, йдіть по життю впевнено і з гордо розправленими плечима. Ви справжня мати! Любіть себе, любіть малюка, будьте щасливі!

(RusArticles SC #3854275)

Нажмите здесь, чтобы опубликовать эту статью на своем сайте или блоге, это бесплатно и просто!
Оценить
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 0 голос(ов)
    Источник статьи: http://www.rusarticles.com/semejnaya-psixologiya-statya/straxi-i-pomilki-samotno-materi-3854275.html

    Метки:

    жінка

    ,

    сімя

    Не отказывайтесь от своих идеалов, мечтайте о принце и встречайтесь с мужчинами, выбирая того, кто подходит именно вам. Не лишайте себя возможности найти ЕГО- единственного, который сделает вас счастливой! http://sexengine.ru

    От: wegal Дом и Семья> Семейная психологияl 06/01/2011

    Советы для вступающих в брак и живущих в браке

    От: Zhanna1l Дом и Семья> Семейная психологияl 04/01/2011

    Уже давно нам удалось нарисовать портрет мамы наркомана, или игромана, или алкоголика. Это женщина которая отдаст все своему ребенку. Абсолютная альтруистка. Вы сразу скажете, что это идеальная мама. Практика показывает, что это не так.

    От: Иванl Дом и Семья> Семейная психологияl 04/01/2011

    Начало любви не просчитывается, не контролируется разумом – она вспыхивает вдруг и «почему-то». Она заставляет нас страдать и преподносит самые лучшие дары, которые может получить человек.

    От: Галина Титоваl Дом и Семья> Семейная психологияl 29/12/2010 lПоказы: 12
    helexer

    Разрекламированные чудо-диеты и другие методы похудения эффективны далеко не для всех. Ведь все мы разные кто-то полнеет от каши и хлеба, кто-то - отлипшей порции сливочного масла, а для кого-то даже калорийные тортики не представляют опасности. Но самое главное, что, даже прилагая максимум усилии, отнюдь не каждая на нас сможет достичь вожделенных модельных параметров.

    От: helexerl Дом и Семья> Семейная психологияl 28/12/2010

    Одинокие сердца, принадлежащие нашим гражданам, жаждут любви и усиленно пытаются ее найти с помощью современных информационных технологий.

    От: EvgenyFl Дом и Семья> Семейная психологияl 24/12/2010

    Статья о женской красоте, о истиной любви. Как понравиться мужчине и быть красивой для него.

    От: Аннаl Дом и Семья> Семейная психологияl 20/12/2010 lПоказы: 13

    Кожна жінка має право на взаємну любов, особисте щастя і міцну сім'ю. Кожна жінка мріє про це. Але, на жаль, не все в житті складається так, як хочеться і не кожна доля нагадує любовний роман із щасливим хепі-ендом. На латинице

    От: Аняl Дом и Семья> Семейная психологияl 15/12/2010

    Кожна жінка має право на взаємну любов, особисте щастя і міцну сім'ю. Кожна жінка мріє про це. Але, на жаль, не все в житті складається так, як хочеться і не кожна доля нагадує любовний роман із щасливим хепі-ендом. На латинице

    От: Аняl Дом и Семья> Семейная психологияl 15/12/2010

    Добавить новый комментарий

     
    * Необходимые поля
    Блок автора
    Категории статей
    Все категории
    Quantcast